-
Tipuri inchizatori pentru bijuterii handmade
Ne-am propus pentru astazi sa va prezentam o parte din multitudinea de tipuri de inchizatori utilizate in procesul de confectionare a bijuteriilor handmade existente pe piata romaneasca. Majoritatea vin cu denumirea preluata din limba engleza, insa nu se foloseste in cazul tuturor traducerea “ad literam”.
Asadar, fara alte completari, cele mai uzuale inchizatori sunt:
1. Inchizatori tip lobster – sunt inchizatori tip carabina si printre cele mai folosite. Ele reprezinta modelul clasic de inchizatoare, fiind si unul dintre cele mai practice modele dar si cel mai accesibil la pret intr-o cantitate mare.
2. Inchizatori magnetice – sunt inchizatori prevazute cu magnet incorporat. Desi par fragile, chiar si cele mai mici au o putere foarte mare de sustinere. Dimensiunea lor trebuie sa fie direct proportionala cu dimensiunile pietrelor folosite in creatie.
Majoritatea sunt cilindrice sau rotunde fara anouri cu orificiu de fixarea firului colierului prin topire sau innodare, sau cu anouri pentru atasarea firului pe care au fost insirate margelele.
Marele lor dezavantaj, nu permit ajustarea lungimii. Orice piesa care va fi prevazuta cu inchizatoare magnetica va avea lungime fixa.
3. Inchizatori tip toggle – sunt inchizatori formate din 2 sau 3 piese, de principiu 1-2 piese in forma de cerc sau alt design si 1 piesa in forma de bara. Sistemul de prindere presupune introducerea barii in piesa in forma de cerc. Sunt foarte estetice si foarte decorative datorita multitudinii de imagini si duete pe care le pot forma, insa nu reprezinta cel mai sigur sistem de a nu pierde o bijuterie prevazuta cu un astfel de model de incuietoare.
Permit ajustarea lungimii prin folosirea unei mici bucati de lant de aceeasi culoare, bineinteles, de care sa se ataseze jumatate dintr-o alta inchizatoare acelasi model, ca in exemplul de mai jos:
Ca sa nu risipim materialele, pentru cea de a doua baza de bratari vom folosi un cerc cu 2 tije. Astfel fiecare baza de bratari va fi prevazuta cu cate o inchizatoare si jumatate. Atentie cand veti calcula costurile de productie sa pastrati acest aspect in minte.
4. Inchizatori tip “cutie“- sunt inchizatori formate din 2 piese, prevazute cu un singur anou pentru coliere simple cu un singur sirag, sau mai multe anouri pentru coliere compuse din siraguri multiple. Piesa principala este o “cutie”, o carcasa in care se fixeaza cealalta piesa.
Sunt inchizatori scumpe si pretentioase pentru ca majoritate sunt decorate la exterior cu pietre semipretioase, scoica pawa, cristale, sidef sau perle, acestea din urma fiind recomandate pentru colierele de perle de cultura sau Majorica pentru ca perla decorativa mascheaza incuietoarea creand efectul vizual de colier neitrerupt.
Pentru ca sunt foarte decorative, pe langa rolul lor de incheiere a bijuteriei, se mai folosesc si ca piese centrale in creatie, majoritatea bijuteriilor prevazute cu acest tip de inchizatoare putand fii purtate cu inchizatoarea in fata sau lateral.
De asemenea, sunt disponibile si intr-un design mai simplu si deci, mai ieftine.
5. Inchizatorile rotunde – desi foarte asemanatoare inchizatorilor carabina (de la punctul 1), sunt inchizatori prevazute cu arc la interior, intotdeauna rotunde. Si acest design are o intrebuintare frecventa datorita pretului, insa modelul clasic prezinta o rezistenta scazuta la utilizare in timp comparativ cu inchizatorile tip lobster.
6. Inchizatorile tip timona – sunt tot inchizatori rotunde cu arc, insa sunt mai rezistente. Daca inchizatorile clasice cu arc pot fi achizitionate cu cativa bani/ per bucata, cele tip timona costa de ordinul a cativa lei/ per bucata, preturile fiind direct proportionale cu dimensiunea lor.
Pentru a obtine bijuterii frumoase, trebuie sa aveti in vedere folosirea unei dimensiuni care sa corespunda estetic cu dimensiunea margelelor, pentru a nu crea discrepanta vizuala. Chiar si cele mici, sunt inchizatori care pot sustine coliere voluminoase, grele. Permit sau nu permit ajustarea lungimii pieselor, ramane la latitudinea imaginatiei fiecaruia.
7. Inchizatori “slide and lock“ – sunt inchizatori formate din 2 cilindre, fiecare prevazute cu acelasi numar de anouri, care aluneca unul in celalalt, formand un singur cilindru in momentul in care este fixat. Proprietatile usor magnetice ajuta foarte mult in momentul fixarii.
Sunt inchizatori pentru coliere alcatuite din mai multe siraguri. Daca veti masura corespunzator lungimea fiecarui sir in parte, veti obtine un colier tip guler ale carui siraguri nu se vor incaleca in momentul purtarii, ele ramanand paralele. Altfel, sunt inchizatori destinate colierelor tip “choker”, cele iubite de Lady Di.
Sub nicio forma nu permit ajustarea lungimii colierelor, mai ales in cazul “choker”-elor.
Foarte asemanator, ca forma, prezentare, utilizare, proprietati magnetice, dar fara caracteristica de alunecare, este si modelul de mai jos:
fara partea de “slide”, doar cu partea de “lock”.
8. Inchizatorile cu surub – ca design exterior arata ca cele magnetice, cu deosebirea ca partile componente sunt prevazute la interior cu filet, ele inchizand bijuteria prin infiletare. Trebuie alese cu grija, dimensiunea lor sa corespunda marimii si formei margelelor ce vor alcatui colierul, atfel utilizatorului final i se vor parea iritante mai ales daca folosim o inchizatoare cu surub care are filetul foarte fin pentru un colier cu margele mari. De asemenea, acest tip de inchizatori se preteaza mult mai bine pentru margelele insirate pe ata (pentru ca ata este mai flexibila), in functie de firul ales si de modul in care permite incuietoarea atasarea firului, efectul de rasucire se poate imprima asupra lui si implicit asupra margelelor.
9. Inchizatorile in forma de S – poate nu cele mai practice, dar de mare efect sunt inchizatorile in forma literei S. Unele modele sunt in intregime in forma literei S o singura piesa
, altele sunt formate din 2 piese ambele cu cate un carlig la un capat, sau carlig in combinatie cu anou ca in exemplul din imaginea de mai jos:
In cazul prezentat in imagine, firele se fixeaza prin lipire cu adeziv pentru margele (E 6000 sau F 6000). Mai importanta decat partea cu anoul, este partea care este prevazuta cu terminatia carlig. Cu creativitate, putem crea anouri care sa fie parte din piesa de bijuterie.
Nu toate modelele de incuietori cu carlig prevad insa fixarea firelor prin lipire. Exista si modele chiar pentru coliere formate din siraguri multiple care permit atasarea lor, si anume:
Obligatoriu, insa, desi poate anumite modele nu sunt prevazute la vanzare, inchizatorile in forma de S au nevoie, macar la un singur capat de anouri de metal; zale simple care se vand la pungute de un anumit gramaj (atentie! alegeti un minim 8 mm in diametru) sau zale decorative care se vand la bucata dar sunt mult mai estetice. Atentie! de preferinta, anourile sa fie sudate.
Pentru o fixare mai buna si o mai buna stabilitate in cadrul piesei finale, doar la un capat strangeti cu clestele cu grija, nu toate modelele sunt maleabile, putand ceda la un anumit punct. Celalalt capat al S-ului trebuie sa ramana desfacut pentru agatare in momentul purtarii.
10. Inchizatori tip bratara metalica pentru ceas – sunt inchizatori cu sistem de prindere ca pentru ceasurile de mana cu bratari metalice. Sunt inchizatori care se folosesc cu predestinatie pentru bratari din benzi sau snururi de piele sau imitatie de piele destinate bijuteriilor barbatesti.
La fel si inchizatorile cu sistem de prindere “catarama”
11. Inchizatori pentru sirag lung continuu, intreg, neintrerupt, care nu este prevazut cu inchizatoare datorita faptului ca lungimea lui permite introducerea direct pe cap. Sunt inchizatori care vin in paralel cu siragul de margele, ele nefacand parte initial din colier. Se prezinta in doua forme: oval si cifra 8.
Ca sa scuteasca persoana purtatoare de margele de efortul de a-si infasura de multiple ori colierul in jurul gatului, iar la finalul zilei, de operatiunea inversa, aceste inchizatori vin in ajutor.
Se folosesc in felul urmator: se pliaza in 2 sau mai multe parti siragul (dupa cum permite lungimea siragului, egale sau nu, ramane la latitudinea fiecareia) si pur si simplu se ataseaza aceasta incuietoare. Daca vrem sa dam un design special colierul, il putem innoda sau rasuci, caz in care vom folosi inchizatorile in forma cifrei 8.
12. Inchizatori tip catuse – sunt inchizatori formate din 2 parti identice in forma de cerc sau catuse care se bazeaza pe principiul cercurilor folosite la trucurile de magie, insa cu lacasul de interconectare vizibil.
13. Inchizatorile tip baioneta – sunt inchizatori formate din 2 piese cilindrice care in momentul imbinarii si fixarii scot un mic zgomot metalic. Pentru eliberare, se apasa pe protuberanta piesei principale, astfel permitand desfacerea si eliberarea celeilalte piese. Majoritatea se recomanda pentru snururile din piele, care sunt cilindrice la randul lor si sunt de diametru compatibil. Se foloseste adeziv.
14. Inchizatorile tip “snap” – inchizatorile care inchid siragurile intr-o clipa!
Sunt incuietori formate din 2 piese; piesa principala este in forma de cerc in centrul careia se fixeaza centrul celei de a doua piese. Fiind rotunde, piesa secundara se invarte in jurul piesei centrale. Este un model neobisnuit de inchizatoare, insa foarte practic.
Astfel aveti mai sus principale tipuri de inchizatori folosite in inchiderea bratarilor si a colierelor.
Am prezentat modelele principale, fiecare dintre ele prezentand o mare varietate de detalii ale design-ului, forme si marimi. De asemenea, difera in cadrul aceluiasi model compozitia chimica de la aliaje fara nichel, cadmiu si plumb in compozitie, pana la argint 925 puritate pentru cele disponibile in culoarea argintie, cat si diferentele de culoare: alb argintiu, argintiu antichizat, negru, cupru, bronz, auriu si alte nuante.
Puteti vizita www.cufarulcumargele.ro pentru margele si accesorii necesare confectionarii bijuteriilor handmade cat si alte materiale si unelte.
October 3, 2014 / Cufarul cu Margele / 1
Categories: Despre accesorii pentru bijuterii
Recomandare Tutorial set colier si cercei culoare verde
Comments are currently closed.
One thought on “Tipuri inchizatori pentru bijuterii handmade”
Cautare
Categories
- Artizanat (1)
- Bijuterii handmade (2)
- Black Friday (3)
- Despre accesorii pentru bijuterii (4)
- Despre Margele (8)
- Home (2)
- Materiale si materii prime margele (2)
- Targuri si evenimente (1)
- Tutoriale margele si accesorii (1)
- Uncategorized (1)
Recent Posts
Recent Comments
Newsletter
Archives
M | T | W | T | F | S | S |
---|---|---|---|---|---|---|
« Jun | ||||||
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Asteptam completarile si parerile dvs legate de acest articol!