Coralul
Coralii sunt nevertebrate marine ce traiesc in colonii compacte. Anumite specii de coral ce populeaza apele tropicale, formeaza recifuri de coral prin sedimentarea carbonatului de calciu pe care il secreta ca sa isi formeze exoscheletul.
Cea mai mare zona cu recifuri de corali se afla pe coasta de nord-est a Australiei, in Marea Coralilor. Denumita Marea Bariera de Corali este alcatuita din 2900 de recifuri individuale si 900 de insule de coral. Masoara 2300 km lungime si are o suprafata de 344.400 km patrati. Se banuieste ca formarea ei a inceput acum 2 milioane de ani.
Primele incadrari ca specie sunt semnalate in cartea despre pietre scrisa de ucenicul lui Aristotel, pe nume Theophrastus, care spune despre coralul rosu (korallion) ca este un tip de mineral, dar il descrie ca fiind o planta ce prezinta flori cand se afla scufundat in apa. Abia in secolul al XVIII-lea, s-a demonstrat stiintific, cu ajutorul microscopului, ca apartine regnului animal.
Coralul se prezinta intr-o varietate mare de culori, de aceea este foarte apreciat pentru crearea bijuteriilor. Coralul rosu intens este considerat piatra semipretioasa. Mai poarta denumirea de coral de foc. Este o specie pe cale de disparitie din cauza ca a fost recoltat in exces, dar si din cauza poluarii si a incalzirii globale.
Considerat din totdeauna ca fiind un mineral pretios, chinezii au asociat coralul cu putere, virilitate, longevitate si superioritate. Coralul atinge apogeul recunoasterii sale ca material semipretios intre anii 1600-1900, cand este rezervat aproape in exclusivitate imparatului sub forma de margele (cel mai des combinat cu perle) sau pentru copacei miniaturali decorativi (Penjing).
Coralul rosu creste la adancimi relativ mici (intre 10 si 300 m), pe suprafete stancoase, in conditii de intuneric, sau in pesteri subacvatice; coasta Portugaliei, Stramtoarea Gibraltar, insula Sardinia. Recifurile de corali din apele Japoniei si ale Taiwanului se formeaza la adancimi de pana la 1500 de metri.
Ca piatra semipretioasa, se obtine din prelucrarea ramurilor de exoschelet care sunt mate in mod natural. Ele capata luciu prin slefuire. In mod natural, coralul manifesta nuante de roz si rosu, de la roz pal, pana la rosu intens. Coralul prezinta opacitate 100% si duritate mica pe scara Mohs (3.5). De aceea, se preteaza pentru confectionare de margele si taietura “en cabochon”.
Coralul a fost folosit in scop decorativ, mai ales in confectionarea margelelor inca din timpul Egiptului Antic.
Coralului i-au fost atribuite proprietati mistice si sacre inca din timpul Imperiului Roman. Razboinicii gali aveau armele si componente din armura decorate cu coral, elemente care sa le asigure victoria in batalii. Romanii foloseau coralul ca talisman sa isi protejeze copiii de rau. Coralul se folosea si in medicina; se credea ca este un antidot impotriva muscaturilor de serpi veninosi si scorpioni, si ca isi schimba culoarea si astfel se pot diagnostica bolile de care sufera un anumit individ. Superstitiile legate de coral au continuat si in secolul XX; italienii considerau ca ii protejeaza de blesteme si ca vindeca infertilitatea.
Coralul este mentionat in mitologie si in toate culturile lumii.
Exista si alte forme de coral care sunt folosite in crearea bijuteriilor: coralul negru, coralul alb, coralul tip bambus, coralul fosil si imitatiile de coral.
Coralul negru este o alta specie de coral, a carui denumire este data de culoarea exoscheletului. Folosirea lui in producerea bijuteriilor a inceput mai recent (in jurul anilor ’60). Coralul negru este considerat piatra simbol a statului Hawaii. Era recoltat special pentru confectionarea margelelor pe care sa le vanda turistilor ca suveniruri; rapid a devenit specie pe cale de disparitie din cauza recoltarii iresponsabile; in 2016 s-a constatat ca recifurile de coral negru nu au capacitate de regenerare.
Coralul alb este identic ca specie cu coralul rosu, singura diferenta este culoarea.
Coralul bambus (bamboo coral) este o alta specie de coral folosita in obtinerea bijuteriilor. Denumirea este data de asemanarea cu ramurile de bambus.
Coralul fosil: cele mai vechi fosile de coral sunt datate de acum 500 de milioane de ani. Fosilele de coral sunt raspandite la nivel mondial, ele fiind baza pentru constructia recifurilor actuale.
Coralul fosil este o piatra semipretioasa formata in mod natural prin sedimentare depozitelor de silicat pe ramurile de coral si astfel, transformarea fosilelor in agate. Denumirea corecta pentru coralul fosil este cea de “coral agatizat”. Procesul de formare poate dura pana la 20 de milioane de ani. Coralul agatizat este mult mai dur decat coralul rosu pretios, prezinta luciu tern sau cu aspect cerat si de cele mai multe ori are suprafata decorata cu modele de exoschelete vechi de coral. Coralul fosil este piatra atribuita zodiei Taur.
Imitatiile de coral de obtine dintr-un amestec de rasina topita, cu pigment inmuiat in ulei (recomandat de nuca). Uleiul omogenizeaza pigmentul si ofera luciu. Se modeleaza prin racire.
Cum putem deosebi coralul natural de cel reconstituit? Exista cel putin 2 teste la indemana oricui.
O modalitate de a afla daca margelele sunt din coral natural este de a picura pe o suprafata mica otet sau zeama de lamaie. Acest test se bazeaza pe reactia dintre o baza (carbonatul de calciu) si un acid (acetic sau citric). Daca margelele sunt confectionate din coral natural, reactia chimica va determina aparitia unor mici bule. In acest caz, spalati imediat margelele, pentru a evita deteriorarea.
Putem testa si prin scufundarea margelelor de coral intr-un pahar de lapte de vaca. Daca este coral natural, laptele va capata o tenta roz. Daca margelele sunt din coral reconstituit, laptele nu va suferi modificari.